2004 - 沃金, 英国

迈凯轮技术中心

迈凯轮集团 (McLaren Group) 旗下有多家高科技公司,业务涉及 F1 赛车、高性能公路车、电子系统及复合材料的设计与开发。 1966 年,迈凯轮车队开始投身 F1 赛事,自那时起已被认为是赛车史上最成功的车队之一,并因此享誉全球。 技术中心(Technology Centre)是迈凯轮集团的总部,它将公司在设计和工程领域的专业底蕴体现得淋漓尽致。 该中心包括 F1 赛车和高性能跑车的设计工作室、实验室及测试和生产车间。 从平面图上看,这座建筑大致呈半圆形,并与人工湖浑然一体组成完整的圆。而人工湖不仅美化环境,更是整座建筑冷却系统的关键组成部分。 临湖的立面是一片弯曲的一体式玻璃幕墙,有着悬挑的屋顶,开发过程中部分采用了迈凯轮的自主专业技术。 在建筑内部,一些两层高的线型"街道"形成了有序的通道,进一步彰显了灵活的"手指状"楼层空间。下层是生产及仓储区,上层则是设计工作室、办公室及会议室。 立面的正后方是一条宽阔的"大道",通往会客区及员工餐厅,在这两个区域均可眺望湖景。 其他公共设施还包括游泳池和健身中心。 全新的生产中心 (Production Centre) 紧邻技术中心的西南方,它帮助迈凯轮汽车公司 (McLaren Automotive) 强化了生产能力,并催生了一系列新型公路车,其中以 600 马力的 MP4-12C 为首。 这座两层楼的建筑虽然占地面积达 32,000 平方米,但嵌入式的设计使其与周围地势巧妙融合、浑然一体,丝毫不显突兀。 生产中心与技术中心通过一条地下通道相连,通道两侧排列着许多互动性展示装置。 访客中心 (Visitor Centre) 带有教育设施,位于另一栋建筑,其位置在整个综合建筑区的入口处。 该建筑共两层,同样采用了嵌入式设计。 建筑内设有展览区及阶梯教室,可通过一条地下通道进入,这条通道还固定展示迈凯轮的历史性赛事和赛车。

迈凯轮技术中心

沃金 英国

浏览地图
  • Site + Climate To minimise the visual impact of the project, the building height was limited, so that it did not exceed the height of the surrounding trees.
  • Form + Massing The building was dug into the earth on the North, South and East elevations, which helps to provide a thermal buffer to the building.
  • Passive Design The building sought to maximise daylight penetration through a continuous curved glazed façade to the west that overlooks a lake, while a 7m cantilevered overhang helps to reduce solar gain. Sky lights in the offices help to provide diffuse daylight.
  • Environmental Systems Throughout the office space chilled beams are integrated within the diffuse daylight catchers. The 30,000m3 lake forms part of the cooling infrastructure, absorbing the waste energy generated by the building and its specialist systems.
  • Renewable Energy Two gas powered trigeneration units provide heat, cooling and electricity for the building.
  • Energy Infrastructure A subsequent development has seen the construction of a production facility next door to the technology centre. An infrastructure link between the two buildings helps to share the load, and extra capacity between both buildings.
  • Mobility + Connectivity A green travel plan was developed to reduce automobile dependence, with the building connected to a cycle network and a bus stop. To enhance pedestrian access within the building, it is subdivided into individual fingers, each with its own specific functions. These are then connected by a large double height gallery space that is used for wayfinding. With the expansion of the site, a tunnel connects the production facility.
  • Materials + Waste Recycled tyres are used for the rubber roof. High levels of repetition in design led to a decrease in the amount of materials used and construction waste generated. While the 450,000m3 of excavate created was redistributed onsite.
  • Water Rainwater is captured onsite and fed into the lake, the lake is carefully managed to allow for it to be used to help cool the building, whilst still providing an ecosystem for aquatic species. Greywater generated in the building is treated through a reedbed system before entering the nearby river.
  • Land + Ecology The 50Ha site was previously developed with some contamination, which was remediated before100,000 trees and shrubs were planted to help improve biodiversity. In addition the lake and reedbeds have created new habitats within the site. The height of buildings is limited by the tree line, so they are not visually obtrusive.
  • Culture + Heritage The design of the building reflects the ethos of McLaren, by creating a clean, healthy, and well controlled environment for its employees.
  • Wellbeing The use of natural daylight in the office areas and chilled beams have provided a natural, comfortable working environment in the heart of the building. Access to the surrounding areas further enhances employee wellbeing.
  • Prosperity McLaren is the largest employer in Woking, providing over 1,000 jobs to the area. Further expansion of the site will see this figure grow.
  • Planning for Change Due to the success of McLaren, the site has seen the expansion of facilities to include a production centre for their cars. In connecting these two building through an infrastructure link, each building is inherently more flexible for a change in use.
  • Performance in Use Detailed BMS and sub-metering within the building have allowed McLaren to carefully monitor and control every aspect of the building to ensure that it performs as required.
  • 预约 1998
  • 结束日期 2004
  • 地区 63,000m²
  • 容量 1,000
  • 客户 McLaren Group
  • 结构工程师 Arup
  • 工料测量师 Davis Langdon
  • 机电工程师 Schmidt Reuter Partner
  • 景观设计师 Terence O'Rourke
  • 照明工程师 Claude Engle
  • 网站 http://mclaren.com/technologygroup
  • Structural Steel Design Award
  • Festival Automobile International – Architecture Prize,
  • RTPI Planning Awards – Award for Planning for Business,
  • The Royal Fine Art Commission Trust/BSkyB Building of the Year Award – Winner,
  • RIBA Award
  • RIBA Stirling Prize Channel 4 Peoples Choice Award
  • BALI National Landscape Soft Landscaping over 1 Hectare Award and Grand Award
  • British Association of Landscape Industries (BALI) National Landscape Grand Award