Sulis Hospital Bath


There is a wealth of evidence to suggest that a well-designed hospital environment can improve recovery times and contribute to better outcomes for patients, while providing a more enjoyable workplace for medical staff. As part of a privately funded initiative, Circle was building a number of hospitals throughout the UK which place patients at the centre of a new approach to healthcare. People were treated irrespective of whether they are paid for by private insurance or through the National Health Service. CircleBath was among the first of these centres to be completed in the UK. In 2021, the hospital was acquired by the Royal United Hospitals Bath NHS Foundation Trust and renamed Sulis Hospital Bath.

The ambition was to re-cast the hospital as a humane and civilised place for all those who use it. Everyone - whether a surgeon, nurse, or porter - is regarded as a 'partner' in the delivery of health care, with a common goal of promoting patient well-being. Sulis Hospital Bath provides operating theatres, bedrooms, consultation, treatment and recovery spaces, and offers both in-patient and out-patient care. With twenty-eight beds, it is relatively small in scale, which lends it an intimate atmosphere and thus avoids the sense of disorientation often experienced in larger hospitals. Divisions between departments are minimised to ease the stress involved in consultation and treatment for patients and reduce walking distances for staff. A double-height atrium, containing a café, nurses' station and reception point, provides a social focus for patients and staff alike.

The building is dug into its hillside site and its physical profile kept low, with public entry arranged at the higher level and service access on the floor below. Throughout the hospital there is an emphasis on natural light and views: recovery spaces on the lower level are fully glazed, as are the operating theatres, and all look out across a quiet private garden. Balconies line the building's northern and southern edges, oriented to maximise views across the surrounding countryside. Sympathetic landscaping further emphasises the therapeutic natural environment - an overall approach very different from more familiar, institutional hospital surroundings.

Center for Clinical Science Research, Stanford University
2000 - Stanford, USA

Center for Clinical Science Research, Stanford University

Langley Academy
2008 - Slough, UK

Langley Academy

Edmond and Lily Safra Center for Brain Sciences
2020 - Jerusalem, Israel

Edmond and Lily Safra Center for Brain Sciences

Free University
2005 - Berlin, Germany

Free University

Marine Simulator Centre
1993 - Rotterdam, The Netherlands

Marine Simulator Centre

Thomas Deacon Academy
2007 - Peterborough, UK

Thomas Deacon Academy

Imperial College Faculty Building
2004 - London, UK

Imperial College Faculty Building

London Academy
2006 - London, UK

London Academy

Folkestone Academy
2007 - Folkestone, UK

Folkestone Academy

Masdar Institute
2015 - Abu Dhabi, UAE

Masdar Institute