London, UK

South Quay Plaza

Categories
Mixed Use Residential

Located on Marsh Wall on the Isle of Dogs, South Quay Plaza plays a pivotal role in revitalising the historic docklands around Canary Wharf. The mixed-use scheme consists of two buildings, a tall residential tower addressing Canary Wharf and a smaller development to the south relating to the streetscape of Marsh Wall with retail spaces and a major new public plaza. Prior to this redevelopment, the site was hostile and heavily built-up, creating a visual and physical barrier between Canary Wharf and areas south of Marsh Wall. The restricted access and lack of public space was preventing the regeneration of the wider neighbourhood.

The vision for the project was to unlock and transform the neighbourhood by opening up an unprecedented sixty percent of the site to public use, introducing over 1.5 acres of generously landscaped and accessible public open space, and creating new pedestrian routes to connect the residential areas of Millwall and Cubitt Town with Canary Wharf.

The towers are orientated specifically to increase visual connections and public access to the dockside, whilst maximising dual aspect views and daylight for the residential units. Together with the new landscaping, this opens up and celebrates the waterfront, creating a new activated and animated space that will be enjoyed by workers and residents alike. The sustainable residential towers provide the area with much needed mixed tenure housing, offering exceptional new homes in close proximity to public transport, open space and the vibrancy of Canary Wharf.

The towers include new ground floor retail as well as a wide range of residential amenities, which include a double height pool, fitness centre and spa, along with community and children’s spaces. There is also a residents’ lounge and garden on the 56th floor, which features the highest bar in London, offering unique views of the docklands and the city beyond.

South Quay Plaza

London UK

View map
  • Appointment 2013
  • Area 129,525m²
  • Height 220mm
  • Client The Berkeley Group
  • Structural Engineer WSP
  • Quantity Surveyor Tower 8
  • Landscape Architect HTA
  • Lighting Engineer DHA Designs