Long considered primarily as repositories for books and periodicals, the role of libraries in the life of contemporary communities is set to be reimagined for the 21st century. The House of Wisdom conceptualises the library as a social hub for learning, supported by innovation and technology. Celebrating Sharjah as the 2019 UNESCO World Book Capital, the building creates a new publishing and research-based institution that seeks to be the catalyst for a new cultural quarter in the city.

Located adjacent to the airport, ten kilometres from the city centre, the two-storey building embodies a sense of clarity and lightness, with a large floating roof cantilevering on all sides of a transparent rectilinear volume. The 15-metre-wide overhang shades the façades throughout most of the day, while fixed aluminium screens with differing densities filter the low sun in the evenings. Movable bamboo screens at low level are deployed by the building users, to provide privacy or to control glare. When not in use the bamboo screens are left open, preserving the visual connections with the landscaped gardens.

Visitors enter the building from its western edge into a double-height reception hub with a central courtyard that brings light to the interior spaces. This densely planted green area creates a comfortable outdoor environment for social events or quiet contemplation, evoking the layered canopies cultivated in the Al Ain Oasis. The ground floor contains large spaces for exhibitions, a café alongside a children’s educational space, and the archive and a reading area with facilities such as a book espresso machine that prints and binds books on-demand.

The floating roof is supported by four cores that also contain all the back-of-house and service spaces, creating a large column-free floorplate. The two cores closest to the entrance contain large sculptural staircases that guide people up to the mezzanine floor. The upper floor hosts a series of pod spaces suspended above the central courtyard, which offer both quiet and collaborative spaces, exhibition areas and reading lounges including a prayer room and a women-only area. Throughout the building, there is an emphasis on establishing and retaining a connection with the outside, looking onto the gardens surrounding the building.

The landscape is divided into two sections – a knowledge garden and children’s playground to the south, which has several native species and a water feature, alongside a more formal, geometrically arranged garden to the north containing The Scroll – a new piece of public art by British sculptor Gerry Judah that is a contemporary interpretation of the ancient Arabic scrolls as a single, spiralling sculpture that loops towards the sky.

Musée de Préhistoire des Gorges du Verdon
2001 - Quinson, France

Musée de Préhistoire des Gorges du Verdon

Center for Clinical Science Research, Stanford University
2000 - Stanford, USA

Center for Clinical Science Research, Stanford University

The Business Academy Bexley
2003 - London, UK

The Business Academy Bexley

James H. Clark Center, Stanford University
2003 - Stanford, USA

James H. Clark Center, Stanford University

Maggie’s Manchester
2016 - Manchester, UK

Maggie’s Manchester

Imperial College Flowers Building
2001 - London, UK

Imperial College Flowers Building

Alec Reed Academy
2006 - Northolt, UK

Alec Reed Academy

Imperial College Faculty Building
2004 - London, UK

Imperial College Faculty Building

Lycée Albert Camus
1993 - Fréjus, France

Lycée Albert Camus

Masdar Institute
2015 - Abu Dhabi, UAE

Masdar Institute