2000 - London, UK

Great Court at the British Museum

Categories
Culture
The new courtyard is stunningly beautiful. The graceful glass-and-steel roof manages both to respect the classical architecture of the original building and to provide a gentle counterpoint to it.
The New Yorker

The courtyard at the centre of the British Museum was one of London’s long-lost spaces. Originally a garden, soon after its completion in the mid-nineteenth century it was filled by the round Reading Room and its associated bookstacks. Without this space the Museum was like a city without a park. This project is about its reinvention.

With over six million visitors annually, the British Museum is as popular as the Louvre or the Metropolitan Museum of Art. However, in the absence of a centralised circulation system it was congested and difficult to navigate. The departure of the British Library was the catalyst for removing the bookstacks and recapturing the courtyard as a new public focus. The Great Court is entered from the Museum’s principal level and connects all the surrounding galleries. Within the space there are information points, a bookshop and café. At its heart is the magnificent volume of the Reading Room, now a major exhibition space, which for the first time in its history is open to all. Broad staircases encircling the Reading Room lead to a temporary exhibitions gallery and a restaurant terrace. Beneath the courtyard are the Sainsbury African Galleries, an education centre and facilities for schoolchildren.

The glazed canopy that makes all this possible is a fusion of state-of-the-art engineering and economy of form. Its unique geometry is designed to span the irregular gap between the drum of the Reading Room and the courtyard facades, and forms both the primary structure and the framing for the glazing, which is designed to reduce solar gain. As a cultural square, the Court also resonates beyond the confines of the museum, forming a new link in the pedestrian route from the British Library to Covent Garden, the river and the South Bank. To complement this artery, the Museum’s forecourt was restored to form a new civic space. Together with the Great Court, it is a major new amenity for London.

Great Court at the British Museum

London UK

View map
  • Appointment 1994
  • Completion 2000
  • Area 19,000m²
  • Capacity 1,000
  • Client Trustees of the British Museum
  • Structural Engineer Buro Happold
  • Quantity Surveyor Northcroft Nicholson
  • Lighting Engineer Claude Engle
  • Website http://britishmuseum.org
  • National Heritage Museum of the Year Award 2000/2001
  • Camden Design Awards
  • Civic Trust Award
  • Marble Architecture Award – Joint winner in the ‘External Facings’ category,
  • ECCS European Steel Design Award
  • The London Borough of Camden Building Quality Awards – Highly Commended,
  • RIBA Award
  • British Construction Industry Awards Major Project Category – Highly Commended,
  • Institute of Civil Engineers - 'Special Award' with Buro Happold (and Mace),
  • DuPont Benedictus Awards, Special Recognition
  • With its mix of architecture and urban design, and its confrontation of classicism with computer-generated design, the British Museum’s Great Court is one of the defining building’s of Norman Foster’s career.
    Deyan Sudjic, Director of the Design Museum
  • Foster has given us the most surprising and most sensationally beautiful space in London.
    The Daily Telegraph
  • The great court is spellbinding enough to detain all who wonder there. Walking in from the entrance hall is like entering a magical realm, where everything seduces us with a radiant apprehension light’s transfiguring power.
    The Times