2015 - London, UK

Crossrail Place Canary Wharf

Crossrail Place is a mixed-use scheme encompassing the over-ground elements of a new station for the Crossrail project at Canary Wharf. Located in the north dock, adjacent to the HSBC tower at Canary Wharf and the residential neighbourhood of Poplar, the mixed-use scheme creates an accessible amenity between the two, creating new shared and open space.


Central to the scheme, was a new enclosure unifying the station and other elements including new retail units and a park, as well as furthering the main aim of the Crossrail project – to open up London from east to west with a series of high quality projects. The design is characterised by a landscaped, sheltered public park on the roof, accessible from ground level by connecting bridges. The movement and access throughout the building is designed to be intuitive, escalators, lifts and staircases are open on to the same areas providing a legible and inclusive experience to all visitors.


The park and the rest of the building is enclosed by a distinctive roof, which wraps around the building like a protective shell. This 300-metre-long timber lattice roof opens in the centre to draw in light and rain for natural irrigation. Timber was an appropriate material to enclose the park – it is organic in nature and appearance, strong, adaptable and is sustainably sourced. It also clearly differentiates this building from others on Canary Wharf’s estate, which are predominantly stone, metal and glass.


The design of the lattice itself is a fusion of architecture and engineering. Remarkably, despite the smooth curve of the enclosure, there are only four curved timber beams in the whole structure. To seamlessly connect the straight beams, which rotate successively along the diagonals, the design team developed an innovative system of steel nodes, which resolve the twist. Between the beams there are ETFE plastic cushions, which are filled with air and lighter than glass. The air cushions, which are a highly insulating material, create a comfortable environment for people to enjoy the gardens all year round, as well as providing a favourable microclimate for some of the plants, which include some of the species that first entered Britain through the historic docks.


The area around the station is designed to encourage people to use the new park and shops at the weekend - as well as during the week - creating a lively new community facility. Four levels of shops, cafes and amenities sit above the underground station, the arcade making use of natural light to minimise energy consumption and welcome people into the building. Most public areas are naturally ventilated, making use of passive cooling measures, and the development features rainwater harvesting and grey-water recycling, adding to its sustainable credentials.

Crossrail Place Canary Wharf

London UK

View map
  • Appointment 2008
  • Completion 2015
  • Area 53,500m²
  • Client Canary Wharf Group PLC
  • Collaborating Architect Adamson Associates
  • Structural Engineer Arup
  • Landscape Architect Gillespies
  • Lighting Engineer Maurice Brill Lighting Design
  • Crossrail Place Canary Wharf