2022 - Buenos Aires, Argentina

Avenida Cordoba 120

Avenida Cordoba 120 is a 35-storey office tower located at a key junction between the traditional city centre and the main entrance to Puerto Madero – the harbour area. It is set to be a sustainable addition to the central district of the city, creating a unique new presence on the skyline. The strategic site is at the crossroads between Avenida Cordoba, and Avenida Alem, two of the biggest thoroughfares in the city, and bound by Avenida Madero to the east.  The triangular form of the building maximises views towards the Rio de la Plata river and towards the dense city centre, while the lift core located along the southern façade enables large, flexible and spacious floorplans.

Seventy per cent of the ground plan is open public space in the form of a lush garden that continues below the building, which is raised above an inviting café nestled within the landscape. The garden offers a natural oasis for office workers and the public to relax while surrounded by greenery and for larger scale corporate events. The vegetation travels up in the form of triple-storey terraces that create outdoor spaces for informal meetings throughout the tower. These seven terraces along with the five internal atria form the main organising principle around which the office floorplates are designed. The offices are grouped together as a series of villages centred around these open spaces, allowing visual connections throughout different levels. The building features as many as twenty different plan variations based on four basic floorplates, allowing organisations unprecedented choice.

Featuring a raised entrance lobby, Avenida Cordoba 120 can be accessed by a promenade of terraced steps as well as by escalators banks to the east and the west.  A dedicated cycle ramp and accessible entrance is located towards the south-eastern apex of the building. Using a restrained material palette of wood, fair-faced concrete and polished stainless steel, the lobby of the tower actively creates a welcoming atmosphere. The folded stainless-steel façade is designed around a ‘picture frame’ principle that frames views out to the city below and reduces heat gain. The design targets a LEED Gold rating, adding to its sustainable credentials.

  • Appointment 2019
  • Completion 2022