Situated in the heart of the Hebrew University of Jerusalem, the Edmond and Lily Safra Center for Brain Sciences is a pioneering research facility for the scientific exploration of the brain. It has been carefully sited amid the natural rugged setting of the campus. Once the new tram link to the city center is opened, the building will act as a gateway to the university – its dynamic social spaces and laboratory facilities are designed to attract exceptional scientists, as well as to foster an interest in the center’s research activities within the wider community.

Spencer de Grey, Head of Design, Foster + Partners, said: “Understanding the enigma of the brain is the most challenging endeavor of the 21st century and research in this area is vital to the quality of life for millions of people. This is one of the most innovative projects of its kind at an Israeli university, with several laboratory complexes that are highly flexible to anticipate and accommodate future change, arranged around an open central courtyard that is at the heart of the scheme.”

The building is arranged as two parallel wings around this central courtyard. The upper levels house twenty-eight highly flexible laboratories linked by social hubs, which are conceived to encourage informal interaction and the exchange of ideas between students and staff. At ground floor, there are teaching facilities, a 200-seat auditorium, a library, café and a publicly accessible gallery for the display of art related to the brain. The courtyard at the heart of the scheme unites these different functions, establishes new circulation routes through the campus and draws the greenery of the surrounding landscape into the building. Planted with citrus trees and a man-made stream along its length, the courtyard forms a quiet, reflective space and a cool microclimate, which can be further mediated by a retractable ETFE roof.

Darron Haylock, Partner, Foster + Partners, commented: “The project has a progressive social agenda that has been applied at an urban scale, creating a center for research and learning that is truly inclusive. The new building is located just off the main pedestrian spine of the University and its façade invites exploration, drawing people inside to learn about the research activities.”

In the context of the ongoing Covid-19 pandemic, the building anticipated the importance of health and wellbeing with a design that is underpinned by the principles of biophilia. The central courtyard, open balconies and circulation all contribute towards a healthy research campus. The center’s progressive environmental strategy makes use of passive techniques to naturally reduce energy use. Local materials, such as Jerusalem stone, are used where possible, and the building is orientated east-west to reduce solar gain. The upper three levels are shaded by a cast aluminum screen, with a non-repetitive representation of the early twentieth century drawings by Spanish neuroscientist, Santiago Ramon y Cajal, illustrating the neurological brain structure. Further passive cooling of the building is provided by translucent ETFE canopies to the west and east, which form distinctive markers for the main entrances.

Related Projects

Press Info

Katy Harris
Senior Partner
+44 20 7738 0455

Katy Harris

Subscribe to Foster + Partners

Enter your details to have the latest news and projects delivered to you.

Sorry there was a error. Please try again later. Please enter a valid email. reCAPTCHA verification failed. Please try again.

Thank you for subscribing.
Please check your email for our confirmation message.