Tai Po

Pak Shek Kok, Hong Kong, China
2007

The Tai Po residential development occupies a waterfront site in the heart of the New Territories, to the east of the city’s 22-hectare Science Park. Just as the Cyberport residences were conceived to support local start-up technology companies, the project similarly develops the idea of a synergistic mixture of spaces for living and working. Providing a range of accommodation to suit families as well as professionals working within Hong Kong’s scientific hub, the scheme includes individual villas, as well as apartments within ten to fifteen-storey blocks.

The buildings are arranged in three clusters and are vertically staggered to form a natural barrier between the waterfront and the busy road bounding the northern edge of the site. The fluid contours of the swimming pools and landscaped grounds provide a dynamic inward focus, and the cores are placed to the rear of the buildings to maximise views out towards the harbour. Filled with natural light, the living spaces lead to generous balconies and terraces, some with private swimming pools, and the apartment buildings are topped by lush gardens.

Influenced by the successful use of Glass Reinforced Concrete, or GRC, cladding elements in the Cyberport development, the project takes the use of the material a step further to set new standards in construction quality. The pre-fabricated GRC components enable a fast-track construction programme and improve both the buildings’ energy efficiency and durability, thus influencing the project’s long-term sustainability. The project aims to achieve HK BEAM Sustainable Design ‘Platinum’ standard.


Location: http://maps.google.com/maps?ll=22.427185,114.203331
Area: 52,000 m²