Rising above two retained Art-Deco buildings, Jameson House is located in the heart of Vancouver's heritage district. The scheme continues the practice's investigation into contemporary interventions within historic structures, explored previously in a high-rise context with the Hearst Tower in New York. The project is also significant in combining living, working and shopping in one location, encouraging sustainable patterns of urban living and balancing energy consumption with its mix of daytime and night-time uses.

The project involves the restoration of the A-listed Ceperley Rounsfell Building of 1921- returning the entire internal double-height volume to its original configuration - and the retention of the facade of the B-listed Royal Financial Building, which dates from1929. The new tower comprises eight storeys of offices above shops and twenty-six storeys of apartments. The tower's form articulates the different functions that the scheme brings together. The first two storeys continue the row of shop units at street level, while the uppermost office floor aligns with the cornice line of the adjacent building. In contrast to the smooth facade of the offices, the apartment floors curve outwards in four wide bays, which are stepped vertically to provide shade and uninterrupted mountain views. The plan supports a variety of apartment types and spatial arrangements, with the living spaces focused on the deep curve of the window bays. All the apartment interiors have been designed by the practice, with variations of Foster kitchen and bathroom fittings. At the top of the tower, penthouse apartments are arranged over two storeys and feature landscaped roof terraces.

Developed in response to the local climate, the environmental concept was guided by seasonal sun paths, prevailing winds, humidity levels, air temperatures and precipitation rates specific to Vancouver. Directional wind profiles and solar exposure were used to help determine the facade design and external form to achieve lower thermal loads and opportunities for open balconies and natural ventilation. Jameson House is also a green building in a more literal sense. The top of the tower, the balconies, and the roof terrace at level four provide garden spaces, introducing planting and trees to the precinct area, irrigated naturally via a rainwater harvesting system. Further innovations include chilled and heated apartment floors and a mechanised valet parking system, which reduces the number of parking levels and associated excavation, lighting and ventilation requirements.

Sketches + Drawings


Facts + Figures

  • Appointment: 2004
  • Completion: 2011
  • Area: 18,197m²
  • Client: Jameson House Ventures Inc
  • Structural Engineer: Buro Happold
  • Quantity Surveyor: Davis Langdon
  • M+E Engineer: Buro Happold
  • Additional Consultants: Townshend Landscape Consultants, Gardiner & Theobald LLP, EC Harris, Harris Grant Assocites, Food Services Consultants, Faber Maunsell, Cybercom, AIS, FEDRA


  • UDI Awards for Excellence in Urban Development, The Vancouver Sun Readers’ Choice Award
  • UDI Awards for Excellence in Urban Development, Best in Show
  • UDI Awards for Excellence in Urban Development, Best Mixed-use

Related Press Release: