Hongqiao Vantone SunnyWorld Centre

Shanghai, China
2012

The Hongqiao Vantone SunnyWorld Centre is a major new sustainable masterplan for a prominent site at the heart of the Shanghai Hongqiao CBD. Forming part of a large-scale urban plan that extends from Shanghai’s main station, the dynamic new mixed-use community is centred on a new four-hectare public park. The scheme brings together highly efficient, flexible office buildings, animated at ground level by shops, restaurants and a range of new civic spaces.

Designed to set a new benchmark for sustainable design in the city, the office buildings border the linear park and are oriented to minimise solar gains and maximise views. The buildings are laid out as triangular fingers, which intersect to create visual connections between the ground level and offices above, while drawing greenery deep into the site. Their slender floor plates maximise daylight and natural ventilation, while providing a flexible solution that can easily adapt to future change.

The park culminates in a landmark building, whose scale responds to its location as the ‘end point’ of the development, while relating successfully to the canal and city quarter beyond. Its distinctive form provides a marker the office campus within the wider masterplan. Designed and engineered by the Foster studio’s integrated architectural and engineering design teams, the project will establish an open, interactive workplace, rooted in a sense of place and community.


Location: http://maps.google.com/maps?ll=31.198056,121.336389
Area: 103,000 m²