The Sainsbury Centre for Visual Arts was completed in 1978. In addition to housing Sir Robert and Lady Sainsbury’s collection of modern and ethnographic art, it combines two exhibition galleries, the Faculty of Fine Arts, a common room and a public restaurant beneath a large single-span roof, and provides storage and workshop facilities in the basement. The opportunity to extend the building arose in 1988 with a major new gift from the Sainsburys to provide additional facilities. The brief included extended space for the display of the reserve collection, together with areas for curatorial preparation and conservation and a gallery for exhibitions and conferences, giving the Centre far greater flexibility in its programming.

The original building was conceived as a modular, open-ended structure capable of linear extension and the first expansion studies explored ways of ‘extruding’ the Centre itself. However, the Sainsburys saw the building as a finite object, perfect in itself, and they encouraged the practice to investigate alternative ways to provide the new accommodation. The most logical course then was to add space below ground, at basement level.

The solution lay in the natural topography of the site, with the ground to the east and south of the existing building falling away towards a lake. This slope allowed the extended basement to emerge naturally into the open, and to have its own glazed frontage onto the lake. Spaces for the study collection and workshops form a rectangular continuation of the basement, while cellular offices fan out to the south-east in the form of a glazed crescent incised into the grassy bank. Behind the glass a naturally lit circulation zone gives access to offices. The exterior gives little hint of what lies underneath. Approaching from the original building, a level grass lawn punctuated by rooflights and a narrow ramp disappearing beneath the turf provide a clue; but only from the lake is the full extent of the wing apparent in the great inclined sweep of fritted glass.

Sketches + Drawings

Construction

Quotes

"

Kenneth Powell

“In response to critics who suggest that the Crescent Wing is not the ‘obvious’ solution to the problem of extending a structure that had already stained near-canonic status, Norman Foster responds: ‘We don’t do the obvious – we are always open-minded, ready to discard our preconceptions.”

Norman Foster

“The scale of the scheme changed as it evolved through discussion with the Sainsburys and the University. The news spaces are dramatic in their own right and complement the existing building – being ground hugging they make the original structure appear more tent-like.”

Enrico Morteo

“Foster’s design of this new wing marks a fresh episode in the singular relationship created by this architect… both rationally insular and sweetly participative.”

Domus, December 1992

Jorge Sainz

“The paradox of this extension lies precisely in that a building originally though out for linear growth has achieved that idea of beauty which Alberti expressed as the impossibility of adding or removing a part without destroying the whole. Such impossibility has given rise to an intervention where the relationship between architecture and nature attains a spectacular balance.”

A&V 38, November-December 1992"

Facts + Figures

  • Appointment: 1988
  • Completion: 1991
  • Area: 3 000m²
  • Client: University of East Anglia
  • Structural Engineer: YRM Anthony Hunt Associates
  • Quantity Surveyor: Henry Riley & Son
  • M+E Engineer: J Roger Preston & Partners
  • Lighting Engineer: George Sexton Associates
  • Additional Consultants: Acoustic Design

Awards

  • Citation Award from the International Association of Lighting Designers
  • Civic Trust Award
  • RIBA Architecture Award 1992
  • 'Design Review' Minerva Award Commendation

Get Directions

Opening Hours:

Tuesday to Sunday 10am-5pm.