Century Tower grew out of a belief that the commercial realities of speculative offices could be reconciled with an architecture of quality and distinction. Although it advances ideas first explored in the Hongkong and Shanghai Bank, Century Tower is not a corporate headquarters but a prestige office block with a wide range of amenities, including a health club and museum.

Located in Bunkyo-ku, in the heart of Tokyo, the building occupies a site subject to complex zoning regulations. The design response was to divide the tower into two blocks, nineteen and twenty-one storeys high, linked by a narrow atrium. The outer form of the blocks is defined by eccentrically braced frames, responding to seismic engineering requirements in a city where earthquakes and typhoons are very real threats. Inside, the floors are spaced at double height with suspended mezzanines between them, allowing office spaces to be column-free and to enjoy natural light and views. Narrow bridges span the atrium, enabling tenants to lease entire floors. Previously it had been prohibited in Japan to combine open office atria with open-access floor space, due to fire regulations. These were overcome through the pioneering use of smoke-activated baffles - reminiscent of the flaps on aircraft wings - which, in the event of fire, descend from the main and mezzanine floors to accelerate air-flow from the atrium into the affected floor. Fans then draw smoke across the floor and out of the building to avoid smoke migration.

Beyond its technological innovations, Century Tower also sought to harmonise Eastern and Western aesthetic sensibilities, particularly through the use of water. At the foot of the atrium, polished black granite water tables overflow to feed water walls, which in turn frame a staircase that leads to a museum for the clients collection of Oriental antiquities. The juxtaposition of light and dark and the calming effect of the water prepare the visitor for the cave-like museum with its precisely lit objects. Other facilities include a tea house, a restaurant and a health club and pool sheltered beneath a glazed catenary roof.

Sketches + Drawings

Development

Construction

Quote

Mario Antonio

“Beyond all shadow of doubt, the Century Tower has made one of the greatest contributions to the changing Tokyo skyline.. The building inevitably evokes memories of the Hongkong and Shanghai bank, but here we can appreciate a conscious effort to adapt the project to the specific character of Japanese cultural tradition.”

Arnaboldi, L’Arca Plus, 1998

Facts + Figures

  • Appointment: 1987
  • Completion: 1991
  • Area: 26 590m²
  • Height: 136.6m
  • Client: Obunsha Corporation
  • Structural Engineer: Ove Arup & Partners
  • Quantity Surveyor: Northcroft Neighbour & Nicholson
  • M+E Engineer: J. Roger Preston & Partners
  • Lighting Engineer: Claude Engle
  • Additional Consultants: CRichard Chaix, Arup Acoustics, Tim Smith Acoustics

Awards

  • The Society of Heating, Air Conditioning and Sanitary Engineers of Japan Award
  • Intelligent Promotion Conference Award
  • BCS Award, Tokyo
  • Lightweight Metal Cladding Association Award
  • Nikkei Business Publications Award for New Technology
  • Institution of Structural Engineers Special Award

Features:

Each tower has 22m x 18m column free space.