7 More London Riverside is the final and largest building within the More London masterplan and provides a new 10-storey, sustainable headquarters for PricewaterhouseCoopers LLP. The building incorporates a range of energy saving strategies. In addition to a high-performance façade designed to offer shade and insulation, the building features solar hot water panels, green roofs and fully automated building management and metering systems. A Combined Cooling Heating & Power (CCHP) trigeneration plant provides a low carbon source of cooling, heat and power and has resulted in 55% less CO2 emissions than that required under the 2006 Part L2 Building Regulations.

Visible from all sides, the building does not have an obvious ‘front’ or ‘back’, so particular consideration has been given to the façade in assuming a distinctive presence within the masterplan. The zig-zag facades screen the interiors but allow daylight to penetrate the office floors. A sequence of external louvres animate the glazed facades, capturing and projecting light and colours inside and creating a sparkling effect on the building’s outer skin. To further maximise daylight and views, the building’s symmetrical wings open towards the river to reveal the open circular drum at its core. Three curved bridges, at levels 2, 5 and 8, connect the two wings, while the southern elevation drops to 7 storeys to respect the height of the buildings along Tooley Street.

A triple height internal atrium functions as a central plaza for the building’s occupiers – a space where the potential for art and the arrangement of lifts and bridges mirrors the external life of More London. Escalators ascend to a mezzanine level with client meeting rooms and entertaining facilities, while a bank of lifts transport staff directly from ground level to the office floors. Two skylights illuminate the space and provide a focus for the circular landscaped terrace above, which forms one of several roof gardens. As well as a green roof on the lower southern elevation, the building incorporates a rubble roof to simulate a habitat that attracted birds during wartime London, but has since been displaced by modern development.

Sketches + Drawings

Construction

Sustainability

Site + Climate

The orientation of the building is responsive to the site, surroundings and climatic conditions. Solar protection and maximising views across the river towards The Tower of London were key to the design of the façade.

Form + Massing

The form and massing respond to overshadowing issues to the east and west, and are designed to maximise daylight penetration and views from the north. An inner courtyard helps to further maximise daylight penetration across the building floorplate.

Passive Design

The external shading responds to orientation. A saw-toothed façade helps to maximise views to north and minimise unwanted solar gains from the south.

Environmental Systems

The fully air conditioned building uses energy efficient HVAC systems and heat recovery. Chilled beams providing cooling in office areas, with fully zoned BMS control for individual comfort control. All lighting is both BMS and daylit controlled.

Renewable Energy

A biomass trigeneration plant on site, provides the electricity heating and cooling needs of the building and helps reduce the CO2 emissions of the building by 47% compared to Part L.

Mobility + Connectivity

The building has 235 bike racks and shower facilities for staff. It is part of a wider masterplan that reconnects the riverfront to Tooley Street, and has close by public transport nodes.

Materials + Waste

To reduce the embodied energy of the building, recycled aggregates were used in all the concrete. A new recycled cardboard flooring system was created with similar properties to a typical raised flooring system, but with a much lower embodied energy.

Water

Rainwater is harvested on site and used for non-potable water requirements. Water efficient fixtures and fittings are used throughout the building.

Land + Ecology

The More London masterplan helped to redevelop an inner city brownfield site, with little to no existing ecology. Ground level planting and brown roofs have helped enhance the habitat and protect endangered species on site.

Culture + Heritage

The More London Masterplan is located in the heart of London, within walking distance from a number of the cities landmarks. The masterplan created sight lines across the development to both Tower Bridge and the Tower of London. 'The Scoop', in front of Plot 7, hosts regular free cultural activities over the course of the year.

Wellbeing

The constrained site at plot 7 has the busy Tooley Street to the South and is overshadowed by buildings on either side. A high performance façade provides acoustic attenuation from the South, solar shading and visual protection to the East and West, and helps to maximise views North of The Tower of London.

Prosperity

Formerly a derelict site, the development has helped to revitalise the area, bringing in both more businesses and tourists.

Planning for Change

Each floorplate is designed for flexibility to ensure that the function and load in each space, can be adapted to future use.

Performance in Use

The building was the first office in London to achieve a BREEAM Outstanding rating.

Facts + Figures

  • Appointment: 2007
  • Completion: 2010
  • Area: 60 849m²
  • Height: 50m
  • Client: More London Developments Ltd
  • Collaborating Architect: BDP - fit out architect
  • Structural Engineer: Arup
  • Quantity Surveyor: Davis Langdon / Mott Green Wall
  • M+E Engineer: Roger Preston and Partners
  • Landscape Architect: Robert Townshend
  • Lighting Engineer: Speirs and Major Associates
  • Additional Consultants: Reef, Emmer Pfenninger, Sandy Brown Associates, Buro Happold, Schumann Smith

Awards

  • BCO Innovation Award
  • LABC Building Excellence, 'Local Authority Building Control Award'
  • Property Week Offices Awards, Best City Development
  • RIBA Award