En consonancia con el programa Academy impulsado por el Gobierno, Langley se propone elevar los estándares educativos mediante la reinvención de la experiencia educativa. Patrocinada por la Arbib Foundation, la escuela aloja a 1.150 alumnos de entre 11 y 18 años de edad e introduce un proyecto educativo innovador, que apuesta por materias tan poco habituales tales como la criminalística. El edificio en sí forma parte de la experiencia de aprendizaje, y articula los temas educativos de investigación científica, conservación de museos y deporte: los laboratorios científicos están a la vista, los servicios están al descubierto y el consumo energético del edificio se registra científicamente y se exhibe; y los vínculos visuales con los campos de deportes crean una relación íntima entre el interior y el exterior. El núcleo central de la academia es un atrio de entrada amplio, diáfano y flexible que se utiliza para las asambleas y como espacio expositivo donde se muestran las exposiciones cedidas por museos y los trabajos de los alumnos, a quienes se les insta a aprender a gestionar exposiciones a través de la experiencia práctica de organizar los expositores. El interior del atrio alberga tres tambores amarillos, elevados, sobre unos pilares circulares. Estas cápsulas de dos plantas acogen los diez laboratorios de ciencias de la academia y, al exhibir sus actividades, realzan la importancia de la enseñanza de la ciencia. La sala de instalaciones también está a la vista, con sus indicadores digitales situados detrás de un panel acristalado en el atrio, para que los alumnos puedan verificar el consumo energético —los dispositivos medioambientales del edificio ayudan a ahorrar un 20 % en el consumo de agua y aproximadamente 150 toneladas de dióxido de carbono al año en comparación con una academia tradicional. Langley es una academia basada en las formas y las aulas se han configurado en torno a dos «pasarelas» que se extienden desde el atrio y encierran los patios interiores destinados al arte y a las tecnologías de la información, y definen y protegen una zona exterior de juego. Las aulas son muy flexibles y respaldan distintos métodos de enseñanza formales e informales ofreciendo espacios adaptables que pueden ser utilizados por la comunidad en horario extraescolar. Un bloque situado junto al atrio y dedicado al deporte y la cultura alberga instalaciones especializadas de música y arte dramático: un teatro totalmente equipado, un estudio de grabación de sonido y televisión, un área de ensayo insonorizada, un pabellón deportivo y un salón de actos. El exterior de la academia se ha revestido con paneles de madera procedentes de fuentes sostenibles, que han envejecido de forma natural pasando del tono anaranjado al plateado, y combinan con los brise soleil de madera dispuestos horizontal y verticalmente.

Bocetos y dibujos

Desarrollo

Sostenibilidad

Site + Climate

The building's orientation responds to the climate and protects against excessive solar gain and glare.

Form + Massing

The solar shading on the façade responds to the buildings orientation. On the south façade, horizontal shading provides protection from high angle sun, while the East and West façade's vertical shading protects from low angle sun. There is no shading to the North, to help diffuse daylight penetration.

Passive Design

Cost effective passive design measures informed the design of Langley Academy. These include the exposed thermal mass, allowing the building to act as a thermal buffer and help maintain a comfortable working environment. Where practical, all spaces are naturally ventilated.

Environmental Systems

Where practical either low energy (i.e. lighting), or driven by renewables (i.e. solar thermal hot water) environmental systems were used.

Renewable Energy

A biomass boiler and ground source heat pump provide the majority of heating requirements for the building. Solar thermal panels provide hot water and solar powered street lights illuminate the external areas.

Mobility + Connectivity

The building is located in a residential area which provides the main catchment for the school. The layout of the campus encourages pedestrian and cycle access, with entries in 2 directions and over 60 covered bike racks.

Materials + Waste

Durable, simple and environmental responsibility materials were chosen throughout. FSC cedar wood was used for the envelope, whilst concrete and blockwork feature in the internal finishes.

Water

The school partnered with Thames Water to install and monitor water usage of different types of fixtures and fittings across the campus. A 30,000L rainwater harvesting system is used for WC flushing. A Reedbed was installed to treat greywater.

Land + Ecology

The school has a greywater reed bed and an organic plantation to help increase the biodiversity of the site alongside assist the students understanding of ecology.

Culture + Heritage

The schools playing fields, sports hall, theatre, classrooms and atrium are shared with the local community when not in use by the school.

Wellbeing

The classrooms were designed to be daylit and naturally ventilated. Since moving to the school, there has been a significant improvement in school grades, a reduction in absenteeism and an decrease in antisocial behaviour among the students.

Prosperity

The project achieved a BREEAM Very Good rating, on a modest budget. Passive design measures were chosen over active systems, which led to partnerships with local utility companies.

Planning for Change

To increase fuel security and reduce costs, the main sources of heat for the school are renewables. Solar energy and ground source heat pumps gather 'free' energy from the environment. Biomass prices have been comparatively stable in the UK compared to rising gas prices.

Performance in Use

A Post Occupancy Study reviewed the operational performance of the building and its environmental systems. In 2013 a Foster + Partners will work with the students at Langley Academy to conduct a more detailed environmental analysis of the classrooms and atrium space.

Datos y cifras

  • Adjudicación: 2004
  • Finalización: 2008
  • Superficie: 10 064m²
  • Cliente: Arbib Foundation (Sponsor)
  • Ingeniero estructural: Buro Happold
  • Supervisor de cantidades: Davis Langdon
  • Ingeniero de M+E: Buro Happold
  • Consultores adicionales: Sandy Brown, FEDRA

Premioss

  • RICS National Awards Commendation, Community Benefit
  • RICS South East, Project of the Year

Notas de prensa relacionadas: