El número 7 de More London Riverside es el último edificio del plan director de More London y pone a disposición de PricewaterhouseCoopers LLP una sede nueva y sostenible de 10 plantas. El edificio incorpora diversas estrategias de ahorro energético. Además de una fachada de altas prestaciones concebida para ofrecer sombra y aislamiento, el edificio está dotado de paneles solares para el calentamiento de agua, tejados verdes y sistemas de medición y gestión del edificio totalmente automatizados. La planta de trigeneración para la producción combinada de calor, refrigeración y electricidad (PCCE) constituye una fuente de calor y energía baja en carbono y, gracias a ella, las emisiones de CO2 del edificio son inferiores, en un 55 %, a lo que exige la normativa sobre edificaciones, sección L2 de las Building Regulations, de 2006, normativa inglesa de la edificación. Visible desde cualquier lado, el edificio carece de una parte «frontal» o «trasera» propiamente dichas, de modo que se ha prestado especial atención a las fachadas asumiento así una presencia destacada en el plan director. Las fachadas en zig-zag protegen los interiores a la vez que propician el paso de la luz natural hacia las plantas de oficinas. Una secuencia de lamas exteriores anima las fachadas acristaladas, capturando y proyectando la luz y los colores en el interior y creando efectos de brillo en la piel externa del edificio. Para aprovechar aún más la luz del día y las vistas, las alas simétricas del edificio se abren hacia el río y desvelan el tambor circular abierto del núcleo. Tres pasarelas curvas, en las plantas 2, 5 y 8, conectan ambas alas, y la elevación sur desciende hasta 7 pisos para adecuarse a la altura de los edificios de Tooley Street. Un atrio interno de triple altura hace las veces de plaza central para los ocupantes del edificio, un espacio donde el potencial para el arte y la disposición de los ascensores y las pasarelas refleja la vida exterior de More London. Unas escaleras mecánicas ascienden hasta una entreplanta con salas para celebrar reuniones con los clientes e instalaciones recreativas, y una batería de ascensores traslada a los miembros del personal directamente desde la planta baja hasta las plantas de oficinas. Iluminan el espacio dos claraboyas, que constituyen el núcleo de la terraza circular y ajardinada situada arriba y que conforma uno de los varios jardines del tejado. Además de un tejado verde sobre el alzado sur de menos altura, el edificio incorpora un tejado de cascotes para simular un hábitat que atraía a las aves en Londres durante la guerra, pero que ha sido reemplazado por construcciones modernas.

Bocetos y dibujos

Construcción

Sostenibilidad

Site + Climate

The orientation of the building is responsive to the site, surroundings and climatic conditions. Solar protection and maximising views across the river towards The Tower of London were key to the design of the façade.

Form + Massing

The form and massing respond to overshadowing issues to the east and west, and are designed to maximise daylight penetration and views from the north. An inner courtyard helps to further maximise daylight penetration across the building floorplate.

Passive Design

The external shading responds to orientation. A saw-toothed façade helps to maximise views to north and minimise unwanted solar gains from the south.

Environmental Systems

The fully air conditioned building uses energy efficient HVAC systems and heat recovery. Chilled beams providing cooling in office areas, with fully zoned BMS control for individual comfort control. All lighting is both BMS and daylit controlled.

Renewable Energy

A biomass trigeneration plant on site, provides the electricity heating and cooling needs of the building and helps reduce the CO2 emissions of the building by 47% compared to Part L.

Mobility + Connectivity

The building has 235 bike racks and shower facilities for staff. It is part of a wider masterplan that reconnects the riverfront to Tooley Street, and has close by public transport nodes.

Materials + Waste

To reduce the embodied energy of the building, recycled aggregates were used in all the concrete. A new recycled cardboard flooring system was created with similar properties to a typical raised flooring system, but with a much lower embodied energy.

Water

Rainwater is harvested on site and used for non-potable water requirements. Water efficient fixtures and fittings are used throughout the building.

Land + Ecology

The More London masterplan helped to redevelop an inner city brownfield site, with little to no existing ecology. Ground level planting and brown roofs have helped enhance the habitat and protect endangered species on site.

Culture + Heritage

The More London Masterplan is located in the heart of London, within walking distance from a number of the cities landmarks. The masterplan created sight lines across the development to both Tower Bridge and the Tower of London. 'The Scoop', in front of Plot 7, hosts regular free cultural activities over the course of the year.

Wellbeing

The constrained site at plot 7 has the busy Tooley Street to the South and is overshadowed by buildings on either side. A high performance façade provides acoustic attenuation from the South, solar shading and visual protection to the East and West, and helps to maximise views North of The Tower of London.

Prosperity

Formerly a derelict site, the development has helped to revitalise the area, bringing in both more businesses and tourists.

Planning for Change

Each floorplate is designed for flexibility to ensure that the function and load in each space, can be adapted to future use.

Performance in Use

The building was the first office in London to achieve a BREEAM Outstanding rating.

Datos y cifras

  • Adjudicación: 2007
  • Finalización: 2010
  • Superficie: 60 849m²
  • Altura: 50m
  • Cliente: More London Developments Ltd
  • Colaborar Arquitecto: BDP - fit out architect
  • Ingeniero estructural: Arup
  • Supervisor de cantidades: Davis Langdon / Mott Green Wall
  • Ingeniero de M+E: Roger Preston and Partners
  • Arquitecto Paisajista: Robert Townshend
  • Ingeniero de iluminación: Speirs and Major Associates
  • Consultores adicionales: Reef, Emmer Pfenninger, Sandy Brown Associates, Buro Happold, Schumann Smith

Premioss

  • BCO Innovation Award
  • LABC Building Excellence, 'Local Authority Building Control Award'
  • Property Week Offices Awards, Best City Development