Nearly 35 years after its conception, Sperone Westwater continues to exhibit the work of prominent artists of diverse nationality and age, who work in various media. The concept for the Gallery is both a response to the dynamic urban character of New York’s Bowery and a desire to rethink the way in which the public engages with art in the setting of a gallery. The centerpiece of the concept is a 12 x 20-foot moving exhibit Hall that connects the five floors where works of art will be displayed. The design incorporates a mezzanine floor and double-height display area at street level, a sculpture terrace towards the park and a private viewing gallery at the top of the public floors. A setback marks the location of the offices. Works of art are stored primarily in the basement, while a library – that also functions as an events space – is located at the top of the building below the mechanical floor. Daylight filters into the library through a light well, defining the reading space below. The two layers of facade that house the mobile Hall act as a buffer zone, protecting the building from extreme temperatures and acoustically insulating the galleries. A series of openings in the outer layer of this façade, together with the moving exhibition elements, provide a natural flow of air – a part of the building’s sustainable agenda.

Facts + Figures

  • Appointment: 2008
  • Completion: 2010