The rooms of this large house in the Leedon Park area of Singapore are conceived as a sequence of spatial experiences, tactile and animated by the changing light. One of the drivers of the design was the client’s art collection, in particular a large painting – the dimensions of the rear wall of the living space and precise depth of the recess above is calculated to frame ‘The Betrothal in Santo Domingo’ by Frank Stella, a polyptych of four 10x10-foot panels. Landscape is also a central theme, from the garden setting to the choice of materials. There is a relationship between nature and the natural – the stone walls feel like stone, rusticated to contrast with the smooth floors and cut into deep bands. An offset arrangement of external walls continues inside from the garden – these intersect the long glass facade of the central living space to define natural partitions. The richness of the interior spaces derives from the subtle combination of textures and finishes, including segments of onyx embedded in the walls. Water is used as a unifying natural element; varying in depth, movement and illumination throughout the house.

Facts + Figures

  • Appointment: 2003
  • Completion: 2006
  • Client: Pontiac Land Group
  • Collaborating Architect: Architects 61 Pte Ltd