Designed for a prominent collector of Buddhist art, special attention in the house has been paid to the progression of light as you walk from darkened to fully lit rooms, which have been carefully designed to display works of art. An integrated lighting system, incorporating direct spotlights and ambient naturally backlit glass blocks, emphasises individual artworks. A number of innovative materials were specially developed for the project to enhance the play of light and shadow: primary walls are clad in a custom-manufactured reconstructed stone, while glass blocks made from recycled television tubes provide diffuse light. Evoking the calm of traditional Japanese architecture, hand-sculpted terrazzo elements and floor surfaces are partially covered with antique Chinese tiles, and the indoor pool is finished in glazed volcanic stone.

 

Facts + Figures

  • Appointment: 1997
  • Completion: 2004
  • Capacity: 3
  • Client: Mr Kazuo Akao