对旧德国国会大厦的改造工程是源于四个相关的主题:德国联邦议院其作为民主论坛的重要性;对历史的理解;对公众开放性的承诺以及积极的环保方案。战争和多次粗糙的重建已使国会大厦变得支离破碎。本次重建从建筑物原有结构中获取线索,揭开历史的层层面纱,显露出旧日的深刻印记——石匠的标记和苏联式涂鸦——这些疤痕作为“天然博物馆”保留至今,但从另一方面看,其厚实的外壳之下是轻盈而透明的内部,内部功能一览无余,这与上述对建筑原始设计的保留形成强烈的反差。

公众和政治家们一同迈入大厦,大厦的公共领域一直延伸至屋顶到达露台餐厅和穹形圆顶,螺旋式通道一直引领人们到达圆顶的嘹望平台,在这里,民众可以站在他们选举出来的正在议会厅的代表们的头顶之上(象征意义)。国会大厦的穹形圆顶现已成为柏林的一个城市地标。圆顶不仅象征着重生,与此同时它对建筑的自然采光和通风策略也举足轻重。议会大厅的中央是一个“光线雕刻器”,将水平光线折射至议会大厅内,可移动的遮阳装置循着太阳的运动自动调节位置,避免直射阳光晃眼,同时降低太阳辐射的热量。这个过程在夜幕降临时则相反,穹形圆顶在此时则成为天际线上的一座灯塔,暗示着德国民主进程的气势与魄力。

该建筑为将来使用可再生生物燃料的建筑提供了典范:它使用精炼植物油,通过热电联供装置来发电,这个系统远比化石燃料更洁净,通过该系统可以减少94%的二氧化碳排放量。剩余的热量以热水形式存储在地下深处的蓄水层中。在需要时,可以将热水泵出向大厦供暖,或者采用吸收式冷冻机生产冷冻水来冷却大厦。最为重要的是,该建筑的能源需求量适中,以至于它所生产的能源供大于求,从而使其成为新政府街区的一个迷你发电站:这是一堂环保设计的实例教学课。

草稿和图纸

开发项目

施工项目

可持续性

Site + Climate

The design utilises natural light as an architectural feature. Careful attention was paid to the sun's movement around the building and how this could be used to bring light into the space.

Form + Massing

The renovation project sought to bring light, and openness into the building. To accomplish this, a large dome shaped sky light was installed to help capture and reflect daylight deep within the structure.

Passive Design

The solar collector brings natural lighting into the heart of the building, whilst an automated solar shade protects against unwanted, direct solar gain. The main chamber of parliament is naturally ventilated via the cupola.

Environmental Systems

The building was designed to optimise the use of passive systems whilst minimising active systems. Both the artificial lighting and ventilation are controlled by a central BMS system and a heat exchanger recovers waste heat from the exhaust air.

Renewable Energy

A biofuel powered, Combined Heat and Power (CHP) provides approximately 80% of the annual electricity and 90% of the heat load of the building. A large Ground Source Heat Pump (GSHP) acts as a seasonal store of both heat and coolth. Photovoltaic's on the roof power the solar shade within the light sculpture.

Energy Infrastructure

The CHP and GSHP units, at peak operation, provide energy to both the Reichstag and surrounding government buildings.

Mobility + Connectivity

There are public transport links near to the building and a large number of bike racks for both staff and visitors.

Materials + Waste

The design aimed to protect and maintain the masonry shell of the heritage building, whilst redeveloping some of the core areas. By retaining most of the original building structure, construction and demolition waste was significantly reduced.

Water

Inside the building low flow fixtures and fittings were selected to help reduce the potable water requirements. All landscaping is either low maintenance or hardscaping, to minimise water usage.

Land + Ecology

The bio-fuel used to power the CHP unit is derived from locally produced rapeseed vegetable oil. The Reichstag, next to the River Spree, is surrounded by landscaped areas, with a mix of biological diversity that is protected and managed.

Culture + Heritage

In stripping back previous reconstruction to the building, striking imprints from the past were unearthed, including graffiti left by Soviet soldiers. These discoverers influenced the design, creating a space that sought to become a 'living museum' of German history. Drawing light into the heart of the building, helped to create an open and visible platform for the German democratic process.

Wellbeing

The design sought to bring light and fresh air into the heart of the Reichstag, improving user wellbeing. The addition of viewing galleries and breakout spaces have brought additional amenities to the building.

Prosperity

The use of a locally produced biodiesel has helped protect and enhance the local agricultural economy. Increased tourist numbers to the Reichstag, has bought added benefits to the immediate vicinity.

Planning for Change

Creating a building that was open and honest about it's past has helped it become open-minded and forward-thinking about its future. The Reichstag has now become a beacon, signalling the vigour of the German democratic process.

Performance in Use

The operational energy profile for The Reichstag, shows that it uses 57% less primary energy than typical existing buildings, and 39% less than the requirements for new buildings.

报价

Foster did the best job I've ever seen on public architecture.”Philip Johnson

Architectural Digest, May 2000

I believed that if we were to introduce a symbolically resonant structure that would signal the changed use of the building then that structure should also be an integral part of the buildings ecology.”Norman Foster

The new

renovated Reichstag is something of magnificent fishbowl, and a light, elegant contrast to its heavy container ... It is a convincing expression of the new German democracy.”Charles Jencks, World of Interiors, August 1999

Norman Foster ha successfully connected new and old

past and present so that the Reichstag’s new interiors meet our expectations of this epic building, but at the same time are welcoming not forbidding.”Wolfgang Thierse

The main impression one has of this revamped monument is space; volumes of the valuable stuff

stretching upwards and outwards in every direction. Space and light.” Jonathan Glancey. The Guardian, 19 April 1999

Instead of being a labyrinth of corridors and smoke-filled rooms

parliament has become as transparent as a goldfish bowl.”Max Davidson, The Sunday Telegraph, 16 May 1999

事实和数据

  • 预约: 1992
  • 结束日期: 1999
  • 地区: 61 166m²
  • 高度: 47m
  • 容量: 600
  • 客户: Bundesrepulik Deutschland
  • 结构工程师: Arup/ Shlaich Bergermann & Partner/ Leonhardt Andrä & Partner
  • 工料测量师: Davis Langdon & Everest/ Buro Am Lutzowplatz
  • 机电工程师: Kaiser Bautechnik/ Fischer- Energie and Haustech/Planungsgruppe Karnasch-Hackstein/ Kuehn Associates
  • 照明工程师: Claude Engle

奖项s

  • Architekturpreis 2000 des BDA Berlin Auszeichnung
  • The Design Sense Corporate Award
  • Preis des Deutschen Stahlbaus 2000
  • Eurosolar ‘German Solar Prize in the field of Renewable Energies’
  • ECCS European Award for Steel Structures - New Dome at the
  • Deutscher Architekturpreis
  • Architects' Journal and Bovis Europe Grand Award for Architecture at the Royal Academy Summer Exhibition
  • DuPont Benedictus Award - Special Recognition
  • Design Council Millennium Product Award

相关新闻:

获得指引

办公时间:

Building is open daily from 8.00 to 23.00 hrs. Admission is free, advanced registration is required.

网站:

www.bundestag.de