德国商业银行总部大楼共五十三层,是世界上首座生态办公楼,也是迄今为止欧洲最高的建筑。该项目的宗旨是探索高层办公大楼的本质,针对其生态属性和运作模式提出全新的设计理念。这一设计理念的核心是依赖自然采光和通风系统。大楼内每间办公室均为自然采光,同时还设有可开启的窗户,以便让办公室人员灵活调控工作环境。最终,大楼的能耗水平只达到传统办公大楼能耗的一半。

该建筑从平面上看呈三角形,由三片“花瓣”(办公楼层)和一枝“花茎”(全高中庭)构成。围绕中庭盘旋而设的冬季花园成为四层办公区的视觉焦点和社交区域。从外观上看,这些“空中花园”令建筑明亮通透。从社交功能上看,这些花园为村落式的办公区提供了与同事轻松交谈或工间休息放松的绝佳场所。而从环境上讲,这些花园可将自然光线和新鲜空气引入中庭,从而为向内的办公室提供自然通风。根据每座花园朝向的不同,所种的植物分别选自以下三个地区:北美、亚洲或地中海。

这座大楼为法兰克福天际线增添了一抹独特的风景,同时又与周围低层建筑巧妙融为一体,这些建筑经过精心复原和重建,与大楼一起重现了所处城区的昔日规模。这些建筑涵盖了便利的购物店、停车场、公寓及银行大厅,帮助强化了德国商业银行与周围大环境的联系。整座建筑的中心为公共拱廊商业街,包括餐厅、咖啡馆以及社交和文化活动场所,俨然成为了一条热门的步行大街。有趣的是,在大楼落成之日,《金融时报》将其评为了法兰克福的城市象征,其地位可与伦敦的国会大厦(Houses of Parliament)和巴黎的埃菲尔铁塔(Eiffel Tower)相比。

草稿和图纸

开发项目

施工项目

可持续性

Site + Climate

The building design responds to prevailing winds and solar orientation, to ensure optimum ventilation and daylight penetration.

Form + Massing

The triangular shape and central atrium assisted in the creation of a zone of negative pressure, that drives natural ventilation through the building.

Passive Design

The building was designed to be naturally ventilated for 60% of the year, with the sky gardens allowing natural ventilation during shoulder seasons. This approach was expected to reduce energy consumption by up to 50% compared to an equivalent air conditioned office.

Environmental Systems

Cooling is provided by chilled ceilings, while heating is from perimeter heating. Windows are connected to the BMS to ensure that the mechanical ventilation only works when the windows are closed. Artificial lighting is connected to motion sensors and timers.

Renewable Energy

From 1st January 2008, the Commerzbank Tower has been supplied exclusively with green energy that is derived from renewable energy sources.

Mobility + Connectivity

The central infill site location of the project, is also key to its connectivity and access as it is close to public transport links.

Materials + Waste

The development reused and restored the existing perimeter buildings which reduced materials consumption. Even before the existence of the Forestry Stewardship Council, all timber used in the building was taken from managed sources. Operational waste segregation facilities are provided and catering waste is composted.

Water

To reduce potable water consumption, the condensate from the chillers was recycled, and used for WC flushing

Land + Ecology

Large sky gardens with a diverse ecological profile were used to provide informal break out spaces with views of the city. This incorporation of landscaping, and the other sustainable design responses, led to Commerzbank being dubbed as the world’s first ‘ecological office tower’.

Culture + Heritage

The tower, built in the centre of Frankfurt, was designed with respect to existing historical structures and the buildings surround. The project reused and restored the existing perimeter buildings of the site, which helped to maintain the streetscape.

Wellbeing

Designed with the end user in mind, office areas are naturally ventilated and flooded with daylight. Users can regulate their own environments and sky gardens act as a breakout space.

Prosperity

The tower has been embraced by the city, and Commerzbank is now regularly shown as an iconic structure of Frankfurt, and the German stock exchange.

Planning for Change

As the first ‘ecological office tower’, the sustainable approach for the project was ahead of its time. The design planned for a future of increasing resource scarcity and cost, by minimising energy and water consumption, whilst providing solutions for enhanced comfort.

Performance in Use

Post occupancy studies have shown that the tower actually consumes 20% less energy than predicted, and there has been a year on year reduction in energy consumption since 2000. This is largely because the building users have extended the period of natural ventilation up to 85% of the year, as opposed to the 60% designed for.

报价

"We now have five years' experience of running the building

and I am very happy to report that it is actually far more efficient in energy terms than was anticipated at the design stage. For example, whereas it was estimated that the building would be naturally ventilated for 60 per cent of the year, we are in fact able to use natural ventilation for more than 80 per cent of the time. This means that our present electricity usage is approximately 20 per cent less than predicted. As you might imagine, we are very happy."Peter Muschelknautz, the Commerzbank Facilities Manager 2002 "We now have five years’ experience of running the building, and I am very happy to report that it is actually far more efficient in energy terms than was anticipated at the design stage. For example, whereas it was estimated for 60 per cent of the year, we are in fact able to use natural ventilation for more than 80 per cent of the time. This means that our present electricity usage is approximately 20 per cent less than predicted. As you might imagine, we are very happy."Peter Muschelknautz, The Commerzbank Facilities Manager 2002 "We are given lots of praise when our office workers leave at night and tell us that they don't feel tired - this means that their productivity increases. This is more important to me than great architecture or sky gardens."Dr Horst Gruneis, director of Commerzbank's Central Building department quoted in Architectural Record, January 1998 "At last we can open the windows whenever we like, we can feel the air and the noises of the street - we feel freer."Unnamed Commerzbank employee quoted in Frame 1, December 1997 "As the interiors of Foster’s Commerzbank come together, the most striking effect is one of glistening transparency." Barrie Evans, The Architects’ Journal, 27 March 1997 "This architecture speaks of a better world – on the one hand, highly technical; on the other, ecologically defensible."Manuel Cuadra, Domus, November, 1997 "At last we can open the windows whenever we like we can feel the air and the noises of the street – we feel freer." Unnamed Commerzbank employee, quoted in Frame, 1 December 1997 "You sense that a kind of community has been created, one that could become familiar and intimate, so unlike the usual downtown tower."Mary Pepchinski, Architectural Record, January 1998 "With the Commerzbank we combined an ambitious structural and aesthetic vision with a quest for natural ecological solutions and the well-being of the individual. For me, it is in this synthesis of these themes that the real achievement lies."Norman Foster

事实和数据

  • 预约: 1991
  • 结束日期: 1997
  • 地区: 120 736m²
  • 高度: 298m
  • 容量: 2400
  • 客户: Commerzbank AG
  • 结构工程师: Ove Arup & Partners / Krebs & Kiefer
  • 工料测量师: Davis Langdon & Everest
  • 机电工程师: Roger Preston & Partners/ RP&K Sozietat GmbH/ Petterson & Ahrens
  • 景观设计师: Sommerland & Partners
  • 照明工程师: Lichtdesign

奖项s

  • Green Building Award of the City of Frankfurt
  • RIBA Architecture Award
  • Bund Deutscher Architekten - Martin-Elsaesser-Plakette Award
  • British Construction Industry Awards, International Award to

面貌:

Winter gardens linked to a central atrium spiral up the tower to become the visual and social focus for four-storey clusters of offices.