ينبع تجديد مبنى الرايخستاغ القديم من أربع قضايا مترابطة:أهمية البوندستاغ (البرلمان الألماني) كمنتدى ديمقراطي، وفهم التاريخ، والالتزام بحرية الوصول للجميع، والمراعاة الدقيقة للأجندة البيئية.وإذا نظرنا إلى ما كانت عليه حالة المبنى، فسنجد أنه كان مشوهًا بفعل الحرب ومحاولات إعادة البناء غير الملائمة.  يأخذ تجديد المبنى لمحات من المبنى الأصلي؛ حيث أزلنا بعض الطبقات من التاريخ لنجد بعض الآثار اللافتة القديمة مثل بعض علامات نحت الحجارة ورسوم الجرافيتي الروسية، وقد تم الحفاظ على تلك الندوب باعتبارها "متحفًا حيًا".ولكن من نواحٍ أخرى، يأتي تصميم المبنى بتغيير جذري، فقد تم تحويله ليبدو مضيئًا وشفافًا داخل هيكله الخارجي الثقيل بحيث تكون الأنشطة التي تجرى داخله مرئية للعيان. 

يدخل الجمهور والسياسيون المبنى معًا، وتمتد الفضاءات العامة على سطح المبنى في مطعم الشرفة وفي القبة، حيث تصل المنحدرات إلى منصة المراقبة مما يسمح للأشخاص العاديين بالاعتلاء رمزيًا فوق رؤوس نوابهم المتواجدين بقاعة المناقشات. وتعتبر القبة الآن إحدى المعالم البارزة في مدينة برلين.ففضلاً عن كونها رمزًا لولادة جديدة، تلعب القبة دورًا أساسيًا في الاستراتيجيات المتبعة في تهوية المبنى وإضاءته بشكل طبيعي.ويقبع في قلب القبة "نحَّات الضوء" الذي يعكس ضوء الأفق إلى داخل القاعة، وفي ذات الوقت يتعقب حاجب الشمس الآلي مسار الشمس للحيلولة دون الاكتساب الحراري والوهج الناتج عن أشعة الشمس.وعندما يخيم الليل، تتم نفس العملية ولكن بشكل معكوس.فتصبح القبة منارةً تشع أنوارها في الأفق، في إشارة لما تتمتع به الديموقراطية الألمانية من رسوخ وحيوية.

يقدم المبنى نموذجًا للمستقبل حيث يعتمد على الوقود الحيوي المتجدد، وهو الزيت النباتي المكرر، الذي يوضع في مولد كهربائي مشترك لتوليد الكهرباء، وهو نظام أنظف بكثير من النظام المعتمد على حرق الوقود الحفري من الناحية البيئية.والنتيجة هي تقليل انبعاثات ثاني أكسيد الكربون بنسبة ٩٤ بالمئة.يتم تخزين الحرارة الفائضة في خزان جوفي على شكل ماء ساخن يمكن ضخه لتدفئة المبنى أو لتشغيل محطة تبريد بالامتصاص للحصول على ماء مُبَرَّد.الجدير بالذكر أن متطلبات المبنى من الطاقة متواضعة لدرجة أن كمية الطاقة التي ينتجها المبنى تفوق كمية الطاقة التي يستهلكها، الأمر الذي يسمح للمبنى بأن يؤدي عمل محطة صغيرة لتوليد الطاقة في الحي الحكومي الجديد: 

الرسوم التخطيطية + الرسومات

التطوير

التشييد

الاستدامة

Site + Climate

The design utilises natural light as an architectural feature. Careful attention was paid to the sun's movement around the building and how this could be used to bring light into the space.

Form + Massing

The renovation project sought to bring light, and openness into the building. To accomplish this, a large dome shaped sky light was installed to help capture and reflect daylight deep within the structure.

Passive Design

The solar collector brings natural lighting into the heart of the building, whilst an automated solar shade protects against unwanted, direct solar gain. The main chamber of parliament is naturally ventilated via the cupola.

Environmental Systems

The building was designed to optimise the use of passive systems whilst minimising active systems. Both the artificial lighting and ventilation are controlled by a central BMS system and a heat exchanger recovers waste heat from the exhaust air.

Renewable Energy

A biofuel powered, Combined Heat and Power (CHP) provides approximately 80% of the annual electricity and 90% of the heat load of the building. A large Ground Source Heat Pump (GSHP) acts as a seasonal store of both heat and coolth. Photovoltaic's on the roof power the solar shade within the light sculpture.

Energy Infrastructure

The CHP and GSHP units, at peak operation, provide energy to both the Reichstag and surrounding government buildings.

Mobility + Connectivity

There are public transport links near to the building and a large number of bike racks for both staff and visitors.

Materials + Waste

The design aimed to protect and maintain the masonry shell of the heritage building, whilst redeveloping some of the core areas. By retaining most of the original building structure, construction and demolition waste was significantly reduced.

Water

Inside the building low flow fixtures and fittings were selected to help reduce the potable water requirements. All landscaping is either low maintenance or hardscaping, to minimise water usage.

Land + Ecology

The bio-fuel used to power the CHP unit is derived from locally produced rapeseed vegetable oil. The Reichstag, next to the River Spree, is surrounded by landscaped areas, with a mix of biological diversity that is protected and managed.

Culture + Heritage

In stripping back previous reconstruction to the building, striking imprints from the past were unearthed, including graffiti left by Soviet soldiers. These discoverers influenced the design, creating a space that sought to become a 'living museum' of German history. Drawing light into the heart of the building, helped to create an open and visible platform for the German democratic process.

Wellbeing

The design sought to bring light and fresh air into the heart of the Reichstag, improving user wellbeing. The addition of viewing galleries and breakout spaces have brought additional amenities to the building.

Prosperity

The use of a locally produced biodiesel has helped protect and enhance the local agricultural economy. Increased tourist numbers to the Reichstag, has bought added benefits to the immediate vicinity.

Planning for Change

Creating a building that was open and honest about it's past has helped it become open-minded and forward-thinking about its future. The Reichstag has now become a beacon, signalling the vigour of the German democratic process.

Performance in Use

The operational energy profile for The Reichstag, shows that it uses 57% less primary energy than typical existing buildings, and 39% less than the requirements for new buildings.

الاقتباسات

Foster did the best job I've ever seen on public architecture.”Philip Johnson

Architectural Digest, May 2000

I believed that if we were to introduce a symbolically resonant structure that would signal the changed use of the building then that structure should also be an integral part of the buildings ecology.”Norman Foster

The new

renovated Reichstag is something of magnificent fishbowl, and a light, elegant contrast to its heavy container ... It is a convincing expression of the new German democracy.”Charles Jencks, World of Interiors, August 1999

Norman Foster ha successfully connected new and old

past and present so that the Reichstag’s new interiors meet our expectations of this epic building, but at the same time are welcoming not forbidding.”Wolfgang Thierse

The main impression one has of this revamped monument is space; volumes of the valuable stuff

stretching upwards and outwards in every direction. Space and light.” Jonathan Glancey. The Guardian, 19 April 1999

Instead of being a labyrinth of corridors and smoke-filled rooms

parliament has become as transparent as a goldfish bowl.”Max Davidson, The Sunday Telegraph, 16 May 1999

الحقائق والأرقام

  • التعيين: 1992
  • الإكمال: 1999
  • المنطقة: 61 166m²
  • الارتفاع: 47m
  • القدرة: 600
  • العميل: Bundesrepulik Deutschland
  • المهندس الإنشائي: Arup/ Shlaich Bergermann & Partner/ Leonhardt Andrä & Partner
  • المساح: Davis Langdon & Everest/ Buro Am Lutzowplatz
  • مهندس M+E: Kaiser Bautechnik/ Fischer- Energie and Haustech/Planungsgruppe Karnasch-Hackstein/ Kuehn Associates
  • مهندس إضاءة: Claude Engle

الجوائزs

  • Architekturpreis 2000 des BDA Berlin Auszeichnung
  • The Design Sense Corporate Award
  • Preis des Deutschen Stahlbaus 2000
  • Eurosolar ‘German Solar Prize in the field of Renewable Energies’
  • ECCS European Award for Steel Structures - New Dome at the
  • Deutscher Architekturpreis
  • Architects' Journal and Bovis Europe Grand Award for Architecture at the Royal Academy Summer Exhibition
  • DuPont Benedictus Award - Special Recognition
  • Design Council Millennium Product Award

الإصدارات الصحفية ذات الصلة:

الحصول على الاتجاهات

ساعات العمل:

Building is open daily from 8.00 to 23.00 hrs. Admission is free, advanced registration is required.

موقع الويب:

www.bundestag.de