تم ترميم مبنى دولدي جراند التاريخي المطل على بحيرة زيورخ ليشكل منتجعًا راقيًا للاسترخاء في المدينة. يتضمن التصميم الجديد دمج ملحق جديد كبير، يسهم بفعالية كبيرة في مضاعفة سعة الفندق وإعادة دمجه في الغابة المحيطة والمنتجع ككل. وبالرغم من أنه يوفر ضعف مساحة الأرضية، إلا أن المبنى الجديد يستهلك نصف طاقة المبنى القديم؛ أو يمكن القول على مقياس آخر أنه يستهلك الطاقة بنسبة 75 بالمئة أقل للمتر المربع. كما تم ترميم محطة السكك الحديدية المسننة بدولديبان، ما يوفر الفرصة لسكان المجتمع المحلي بالاستمتاع بالموقع مع مشاهدة بعض أجزاء المبنى نفسه. يستعيد التصميم روح الفندق الأصلي، الذي تم تصميمه في عام 1899 بواسطة جاك جرو، كما تم ترميم الطراز الخارجي واستعادة أعمال الجبس الأصلية باللون الأحمر ولون المغرة الصفراء. أما على المستوى الداخلي، فقد تغير التصميم بالكامل. تميزت التصميمات بخطوط جريئة للغاية لإيجاد مجموعة متصلة من الغرف العامة الكبيرة، بما في ذلك قاعة الحفلات، وأيضًا لإعادة إحياء المدخل الجنوبي الكبير ليستمتع الضيوف بمشاهدة المناظر الخلابة لزيورخ وجبال الألب. ويحيط جناحان جديدان بمبنى دولدي التاريخي، ويضمان ناديًا صحيًا وقاعة حفلات جديدة. وقد تم تزجيج الجناحين الجديدين بالكامل، كما تم وضع صف من الأحجبة المصنوعة من الألومنيوم مصممة على شكل رسومات لتشكل درابزينًا زجاجيًا وتوفر التظليل، كما يتلاءم النمط الشجري مع الغابة المحيطة. بينما تم وضع تصميم هندسي للعناصر الجديدة يتسم بالمرونة والتكامل الأصيل، جاء اختيار الألوان محاكيًا للمبنى الحالي لإيجاد حالة من الانسجام المعماري الكلي. من أبرز العناصر الجديدة في الفندق النادي الصحي الممتد على مساحة 4000 متر مربع. حيث تستمر بالداخل الحوائط الحجرية الملتفة التي تبدأ من الخارج، ما يوفر مساحة أشبه بالوادي الضيق لحوض السباحة. في بعض المناطق، تم تصميم الحوائط بشكل مثقوب للسماح بدخول ضوء الشمس، وتوفير تلاعب ديناميكي بين الإضاءة والظلال مع المحافظة في الوقت نفسه على الخصوصية المطلقة. وتساهم مضخات الطاقة الحرارية الأرضية أسفل النادي الصحي في تفعيل استراتيجية الطاقة الفعالة. وما يساعد على نجاح هذه الاستراتيجية، هو السياج عالي الأداء الذي يتشكل من التزجيج الثلاثي المعزول والتظليل الطبيعي.

الرسوم التخطيطية + الرسومات

التطوير

التشييد

الاستدامة

Form + Massing

Large internal courtyards are used to help increase daylight penetration into the building.

Passive Design

The design sought to substantially improve the thermal efficiency of the building. Insulation was installed to the inside walls, and triple glazing replaced the traditional single glazed windows. Natural ventilation was encouraged throughout the building.

Environmental Systems

An intelligent BMS system controls the building from lighting controls, to sensors on the windows, to switch off mechanical ventilation.

Renewable Energy

A ground source heat pump (GSHP) system containing 70 boreholes each 150m long provides the majority of the cooling and heating requirements for the building.

Mobility + Connectivity

The hotel is located at the final stop of a tram line that goes to Zurich. In addition there is a regular shuttle service to the city centre.

Materials + Waste

The existing site encompassed a number of listed and non-listed buildings, all of the non-listed buildings were removed. The listed building was carefully preserved and renovated in keeping with original design. Where possible local and responsibly sourced materials were used such as the stone and timber.

Water

To help conserve energy the project had both rainwater harvesting tanks and a greywater treatment system. Both of these were used to provide non-potable water requirements. Where possible low flow fixtures and fittings were used.

Land + Ecology

The hotel is within a forest that is protected from development. This meant that the majority of expansion occurred below ground, helping to preserve the existing flora and fauna. In addition green roofs were added to all new buildings where possible.

Culture + Heritage

The existing building was preserved and extended down, rather than out, to reduce visual impact to existing building.

Wellbeing

Access to daylight and natural ventilation were essential to providing a healthy environment within each room. Detailed BMS controls carefully monitor the environment within each space, to ensure optimum comfort for the hotel guests.

Planning for Change

In order to respond to a changing climate, the building can be both naturally and mechanically ventilated through the use of low-energy systems.

Performance in Use

There is a 50% reduction in energy consumption in the new facility vs. old despite it being twice the size.

الحقائق والأرقام

  • التعيين: 2002
  • الإكمال: 2008
  • المنطقة: 42 000m²
  • الارتفاع: 25m
  • العميل: Dolder Hotel AG, Zurich
  • يتعاون المهندس المعماري: Itten + Brechbuehl AG Architekten
  • المهندس الإنشائي: Werner Sobek Ingenieure GmbH & Co. KG, Ernst Basler + Partner AG, Dobler, Schällibaum und Partner AG
  • المساح: Hoehler und Partner
  • مهندس M+E: Schmidt Reuter & Partner, Ernst Basler + Partner AG
  • الاستشاريين إضافية: Speirs and Major Associates, PromaFox AG, Emmer Pfenninger Partner AG,

الجوائزs

  • Hotel Management International’s European Hospitality Awards: ‘Hotel Design Innovation of the Year’
  • Hotel Management International’s European Hospitality Awards: ‘Hotel of the Year’
  • Wallpaper Awards: Judge's Awards, Best New or Renovated Hotel
  • FX Interior Design Awards Best Hotel Project
  • European Hotel Design Awards, Best Conversion of an Existing Hotel Building

ملامح:

تتميز أحجبة الواجهة المصنعة من الألومنيوم بعدد أشكال يصل إلى 14 نمطًا مختلفًا لتتواءم مع الغابة المحيطة.

الإصدارات الصحفية ذات الصلة: