إن مبنى 7 مور لندن ريفرسايد هو آخر وأكبر مبنى داخل المخطط الرئيسي لمجمع مور لندن، ويضم المقر الرئيسي الجديد المستدام المكون من 10 طوابق لشركة برايس ووتشر هاوس كوبرز إل إل بي. يحتوي المبنى على مجموعة من استراتيجيات توفير الطاقة. وبالإضافة إلى واجهة عالية الأداء مصممة لتوفر التظليل والعزل، يتميز المبنى بألواح شمسية لتسخين المياه، وأسطح خضراء، وأنظمة لإدارة المبنى، وعدادات آلية بالكامل. حيث يوفر نظام توليد ثلاثي للتبريد، والتدفئة، والطاقة مصدرًا قليل الانبعاثات الكربونية للتبريد، والتدفئة، والطاقة وقد أدى ذلك إلى تقليل انبعاثات ثاني أكسيد الكربون بنسبة 55% عن المطلوب في الجزء الثاني من تشريعات البناء لعام 2006. وحيث إن المبنى مرئي من جميع الجوانب، فهو يتميز بعدم وجود "مقدمة" أو "مؤخرة" واضحة، لذلك أوليت عناية خاصة بالواجهة ليكون للمبنى حضور مميز داخل المخطط الرئيسي. تحجب الواجهات المتعرجة المساحات الداخلية، ولكنها تسمح بدخول الإضاءة الطبيعية إلى الطوابق المكتبية. وتوجد سلسلة من الشرائح الخارجية التي تعطي الواجهات المزججة حركية بصرية؛ حيث تمتص الإضاءة والألوان وتوزعهما على المساحات الداخلية، كما تعطي تأثيرًا براقًا على الطبقة الخارجية للمبنى. ولزيادة الاستفادة من إضاءة الشمس والمناظر الطبيعية، تنفتح أجنحة المبنى المتوازية تجاه النهر ليكون مركز المبنى الدائري ذو الشكل الأسطواني المفتوح مواجهًا للنهر. وتوجد ثلاثة جسور منحنية، عند المستوى الثاني، والخامس، والثامن، تربط الجناحين، بينما ينخفض الجزء الجنوبي المرتفع إلى علو 7 طوابق ليتماشى مع ارتفاع المباني في شارع تولي ستريت. يستخدم الفناء الداخلي ثلاثي الارتفاع كساحة مركزية لشاغلي المبنى؛ حيث يمكن استخدام هذه المساحة لعرض أعمال فنية ووضع تجهيزات المصاعد والجسور لتعكس صورة للحياة الخارجية في مور لندن. تصعد السلالم الكهربائية إلى مستوى طابق الميزانين الذي يحتوي على غرف اجتماعات العملاء والمرافق الترفيهية، بينما تنقل مجموعة من المصاعد العاملين مباشرةً من المستوى الأرضي إلى الطوابق المكتبية. وتوجد فتحتان للإضاءة الطبيعية لإنارة المكان وجذب التركيز إلى الشرفة الدائرية المخططة بالأعلى، التي تشكل واحدة من العديد من حدائق الشرفات. وبالإضافة إلى السطح الأخضر على المرتفع الجنوبي السفلي، يضم المبنى سطحًا من قطع الحجارة ليبدو كمنزل اجتذب الطيور في لندن في زمن الحرب، ولكن تم استبداله بمبنى حديث.

الرسوم التخطيطية + الرسومات

التشييد

الاستدامة

Site + Climate

The orientation of the building is responsive to the site, surroundings and climatic conditions. Solar protection and maximising views across the river towards The Tower of London were key to the design of the façade.

Form + Massing

The form and massing respond to overshadowing issues to the east and west, and are designed to maximise daylight penetration and views from the north. An inner courtyard helps to further maximise daylight penetration across the building floorplate.

Passive Design

The external shading responds to orientation. A saw-toothed façade helps to maximise views to north and minimise unwanted solar gains from the south.

Environmental Systems

The fully air conditioned building uses energy efficient HVAC systems and heat recovery. Chilled beams providing cooling in office areas, with fully zoned BMS control for individual comfort control. All lighting is both BMS and daylit controlled.

Renewable Energy

A biomass trigeneration plant on site, provides the electricity heating and cooling needs of the building and helps reduce the CO2 emissions of the building by 47% compared to Part L.

Mobility + Connectivity

The building has 235 bike racks and shower facilities for staff. It is part of a wider masterplan that reconnects the riverfront to Tooley Street, and has close by public transport nodes.

Materials + Waste

To reduce the embodied energy of the building, recycled aggregates were used in all the concrete. A new recycled cardboard flooring system was created with similar properties to a typical raised flooring system, but with a much lower embodied energy.

Water

Rainwater is harvested on site and used for non-potable water requirements. Water efficient fixtures and fittings are used throughout the building.

Land + Ecology

The More London masterplan helped to redevelop an inner city brownfield site, with little to no existing ecology. Ground level planting and brown roofs have helped enhance the habitat and protect endangered species on site.

Culture + Heritage

The More London Masterplan is located in the heart of London, within walking distance from a number of the cities landmarks. The masterplan created sight lines across the development to both Tower Bridge and the Tower of London. 'The Scoop', in front of Plot 7, hosts regular free cultural activities over the course of the year.

Wellbeing

The constrained site at plot 7 has the busy Tooley Street to the South and is overshadowed by buildings on either side. A high performance façade provides acoustic attenuation from the South, solar shading and visual protection to the East and West, and helps to maximise views North of The Tower of London.

Prosperity

Formerly a derelict site, the development has helped to revitalise the area, bringing in both more businesses and tourists.

Planning for Change

Each floorplate is designed for flexibility to ensure that the function and load in each space, can be adapted to future use.

Performance in Use

The building was the first office in London to achieve a BREEAM Outstanding rating.

الحقائق والأرقام

  • التعيين: 2007
  • الإكمال: 2010
  • المنطقة: 60 849m²
  • الارتفاع: 50m
  • العميل: More London Developments Ltd
  • يتعاون المهندس المعماري: BDP - fit out architect
  • المهندس الإنشائي: Arup
  • المساح: Davis Langdon / Mott Green Wall
  • مهندس M+E: Roger Preston and Partners
  • مهندس المناظر الطبيعية: Robert Townshend
  • مهندس إضاءة: Speirs and Major Associates
  • الاستشاريين إضافية: Reef, Emmer Pfenninger, Sandy Brown Associates, Buro Happold, Schumann Smith

الجوائزs

  • BCO Innovation Award
  • LABC Building Excellence, 'Local Authority Building Control Award'
  • Property Week Offices Awards, Best City Development